Polak w finale Electrolux Design Lab!

 

Po raz pierwszy w historii Polak znalazł się w wielkim finale międzynarodowego konkursu dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego Electrolux Design Lab.

Jan Ankiersztajn z Poznania pokonał 1.200 innych uczestników. 25 października 2012 r. w muzeum wzornictwa Triennale Design Museum w Mediolanie razem z pozostałymi 9 finalistami zaprezentuje swój projekt przed jury konkursu. Do wygrania jest półroczny staż w Centrum Wzornictwa Electrolux i 5.000 euro za I miejsce, 3.000 euro za II miejsce oraz 2.000 euro za III miejsce.

Tematem tegorocznej edycji Electrolux Design Lab było „Projektowanie dla zmysłów”. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie projektów urządzeń AGD codziennego użytku, które oddziaływałyby na różne zmysły.

„W tym roku świętujemy jubileuszową, 10. edycję konkursu Electrolux Design Lab. W związku z tym,  zaprosiliśmy studentów do stworzenia urządzeń, które w sposób holistyczny stymulują zmysły. Wybraliśmy 10 projektów, które najbardziej nas zafascynowały i w których dostrzegliśmy kreatywne podejście do tematu. Te prace są również dobrym punktem wyjścia do dyskusji o przyszłości” – mówi Henrik Otto, Dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux.

W finale EDL oprócz Jana Ankiersztajna zaprezentują się studenci z: Anglii, Australii, Brazylii, Chin, Danii, Hiszpanii, Norwegii i Nowej Zelandii. Ich projekty oceni jury w składzie: przewodniczący Henrik Otto – Dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux, David Oldani – uznany szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin, Dante Donegani – wybitny projektant i wykładowca w Domus Academy oraz Kelly Beall – blogerka i specjalistka od wzornictwa.

Poniżej przedstawiamy prace finałowej dziesiątki (kolejność przypadkowa):

* Aeroball, proj. Jan Ankiersztajn, Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu

Aeroball w rewolucyjny sposób poprawi jakość otoczenia, w którym żyjemy. Małe kulki, Aeroball, unosząc się w powietrzu jednocześnie je oczyszczają. Jeśli samo filtrowanie nie wystarczy, można użyć kulek zapachowych. Inspiracją do projektu była obserwacja świetlików. Błyszcząca powłoka Aeroball pochłania światło w ciągu dnia i emituje promienie w nocy. Aeroball działa cały czas, delikatnie oczyszczając i odświeżając powietrze wokół nas. Przestrzeń w obecnych czasach staje się towarem luksusowym. Dzięki Aeroball nasze otoczenie stanie się czystsze i piękniejsze.

*

* Easystir, proj. Lisa Frodadottir Låstad, Norweski Uniwersytet Nauki i Technologii

Easystir to nieoceniona pomoc przy przygotowywaniu posiłków. Urządzenie samodzielnie miesza potrawy w gorącym garnku. Jest łatwe w obsłudze, ponieważ nie trzeba go ładować, podłączać do prądu ani wymieniać w nim baterii. Easystir działa dzięki magnesom reagującym na płytę indukcyjną. Urządzenie samo dopasowuje się do rodzaju garnka, użytkownikowi pozostaje tylko ustawienie prędkości mieszania. Można je myć w zmywarce, a dzięki kompaktowym rozmiarom przechowywanie Easystir nie stanowi żadnego problemu. Podczas gdy Easystir ciężko pracuje w kuchni, zaoszczędzony czas można spędzić z rodziną i przyjaciółmi.

*

* ICE, proj. Julen Pejenaute, Politechnika w Walencji

ICE rzuca nowe światło na proces gotowania. ICE może być używane jako lampa w kuchni, w której natężenie i kolor światła będzie dopasowane do nastroju i okazji. Jedna z funkcji ICE „Doświadczenie” pomoże poprawić jakość posiłku poprzez dodanie interaktywnego tła, które reaguje na ruch i tworzy dynamiczne połączenia pomiędzy przedmiotami na stole. Kiedy umieścimy ICE nad strefą jedzenia bądź gotowania, urządzenie przeskanuje otoczenie i pomoże użytkownikowi przygotować najlepszy posiłek pasujący do okazji. ICE sprawdzi składniki, które zostały wybrane i podpowie, jakie dania można z nich przygotować. ICE ma również wbudowaną bazę różnorodnych przepisów kulinarnych. Wystarczy, że użytkownik wybierze jakiś przepis, a ICE podpowie, co należy robić, krok po kroku. ICE to wspaniały sposób na naukę i doświadczanie zupełnie nowego podejścia do gotowania we własnym domu.

*

* Mo’Sphere, proj. Yunuén Hernández, Centro de Investigaciones de Diseño Industrial – UNAM (Meksyk)

Podekscytowanie i przygoda związana z tworzeniem czegoś nowego sprawia, że gotowanie staje się dobrą zabawą. Mo’Sphere pozwala eksperymentować i tworzyć zupełnie nowe połączenia i wrażenia, wykorzystując kuchnię molekularną, która do tej pory była dostępna tylko dla najlepszych szefów kuchni. Mo’Sphere wykorzystuje zjawiska fizyczne i reakcje chemiczne w trakcie gotowania. W rezultacie powstają jadalne pianki, gorące żele oraz produkty zamrożone ciekłym azotem. Z Mo’Sphere można tworzyć zupełnie nowe smaki, o których wcześniej nikt nawet nie myślał.

*

* SmartPlate, proj. Julian Caraulani (Wielka Brytania/ Rumunia), Coventry University

A gdyby tak móc usłyszeć to, co jemy? SmartPlate to pierwszy na świecie inteligentny talerz, który rozróżnia składniki jedzenia i zamienia je na dźwięki. W ten sposób pozwala wykorzystać wszystkie zmysły podczas jedzenia. SmartPlate łączy się bezprzewodowo z urządzeniem mobilnym. Sprawdza składniki dania, identyfikuje je oraz starannie dobiera dźwięki i rytm do poszczególnych składników. Użytkownik może aktywnie słuchać, komponować i włączać się w tworzenie dźwięków, doświadczając jedzenia w najbardziej osobisty sposób: poprzez muzykę.

*

* Spummy, proj. Alexandre de Bastiani, Pontifícia Universidade Católica do Paraná (Brazylia)

Spummy to przyszłość w tworzeniu smaków. Dzięki wykorzystaniu nano technologii urządzenie pozwala tworzyć jadalne pianki w przeróżnych, nietypowych nawet smakach. Nieskończone możliwości łączenia smaków sprawiają, że Spummy spodoba się wszystkim, którzy chcą zaimponować swoim gościom. Inspiracją do stworzenia tego projektu były osiągnięcia Ferrana Adrii, twórcy smakowych pianek, dzięki którym jego restauracja „El Bulli” 4 razy z rzędu zdobyła tytuł „Restauracji Roku”. Spummy pozwala przygotować w domu specjały najwybitniejszych szefów kuchni.

*

* Treat, proj. Amy Mon-Chu Liu, Queensland University of Technology (Australia)

Nazwa Treat pochodzi od dwóch angielskich słów Tree (drzewo) i Eat (jedzenie). Treat jest połączeniem tradycyjnych metod przechowywania żywności, takich jak np. pakowanie próżniowe, z nowoczesną, mobilną technologią, co w efekcie daje idealną kombinację świeżości i łatwego dostępu. W obecnym zabieganym świecie takie rozwiązanie jest bardzo potrzebne. Treat w sposób innowacyjny i intuicyjny komunikuje się z użytkownikiem, ostrzegając go przed upływem terminu ważności produktów. Urządzenie najpierw zmienia kolor, gdy żywność zaczyna się starzeć. Kiedy data ważności mija, produkt spada – jak liście z drzewa. Inną zaletą Treat jest możliwość skorzystania z aplikacji na telefon, dzięki której urządzenie podgrzeje obiad, zanim domownicy wrócą do domu. Treat dłużej utrzymuje świeżość produktów oraz oszczędza nasz cenny czas.

*

* Impress, proj. Ben de la Roche, Massey University (Nowa Zelandia)

Często zdarza się, że wkładamy do lodówki pozostałości po obiedzie czy kolacji i zapominamy o nich. Po paru dniach nadają się tylko do wyrzucenia. Impress rozwiązuje ten problem, całkowicie zmieniając sposób chłodzenia żywności. Impress to chłodząca ścianka, w której wszystkie przechowywane produkty są dobrze widoczne, a nie zamknięte za drzwiami jak w zwykłej lodówce. Dzięki temu zawsze widać, co jeszcze pozostało do zjedzenia. Impress jest również energooszczędna – pobiera mniej energii, kiedy ma mniej produktów, a kiedy jest pusta pobór energii jest zerowy. Impress pozwala ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, zaoszczędzić miejsce oraz pieniądze.

*

* Memory, proj. WenYao Cai, Guangdong Industry Technical College of China

Gdyby tak można było mieć osobistego baristę, który zawsze wie, jaką kawę ma przygotować?  Memory to ekspres do kawy, który zapamiętuje każdego użytkownika i rodzaj jego ulubionej kawy. Memory skanuje dłoń i zapamiętuje ją, dzięki temu za każdym razem zrobi odpowiednią kawę, zgodnie z upodobaniami danej osoby. Według gustu może to być kawa: łagodna, średnio mocna, mocna, espresso czy ristretto. Wystarczy powiedzieć, na jaką kawę mamy ochotę, Memory odczyta odcisk dłoni i następnym razem zaserwuje dokładnie, to co sobie życzymy. Zawsze jest gotowy, aby przygotować aromatyczną kawę.

*

* Tastee, proj. Christopher Holm-Hansen, Technical University of Denmark

Kto z nas by nie chciał mieć umiejętności kreowania smaków, jaką posiadają profesjonalni szefowie kuchni? Tastee to wskaźnik smaku, który używany podczas gotowania pomoże wydobyć z potrawy wszystko co najlepsze. Tastee ma kształt i rozmiar standardowej łyżki z jedną małą różnicą – Tastee za nas sprawdza smak gotowanej potrawy. Wykorzystuje receptory podobne do ludzkich kubków smakowych i wskazuje, co jeszcze należy dodać, czym doprawić, czasami nawet zaproponuje coś, czego byśmy się nie spodziewali. Tastee pomaga przygotowywać doskonale zbalansowane, pełne smaku dania.

*

Month: Year:
« Prev October 2017 Next »
Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
         
Category Key
 Bizuteria
 Inne
 Komiks, rysunek, ilustracja
 Logo, identyfikacja
 Moda
 Mural, elewacja, street art
 Nabor na wystawe
 Obiekt, mebel, urzadzenie
 Opakowania
 Plakat, billboard
 Wnetrza

 

Comments are closed.

Design Attack

Strona dedykowana Festiwalowi Design Attack, a także wydarzeniom związanym z szeroko pojętym wzornictwem.